Jak nabrousit nůž

Úvod RADY A TIPY Jak nabrousit nůž

Jak nabrousit nůž

Nože používá lidstvo už poměrně dlouho, a i když si to třeba neuvědomujeme, používáme nože denně. Nůž je jedna z nejzákladnějších věcí, na jakoukoli expedici, výpravu nebo delší cestu. Jedná se o velmi užitečný nástroj, který člověku pomáhá v mnoha situacích. Problém ovšem může nastat, pokud nůž neplní svou hlavní funkci – tedy neřeže. Nejdůležitější na noži je jeho ostří, a pokud bude nůž tupý, je z něj nejen nástroj nejen zbytečný ale navíc může být takovýto nůž i nebezpečný.


"Jsi ostrý jen tak, jak je ostrý tvůj nůž."


Pokud se tedy shodneme na tom, že by měl být nůž ostrý, položíme si automaticky otázku, jak jej správně nabrousit? Odpověď však není jednoduchá. Nabrousit správně nůž není nic lehkého a chce to cvik, zkušenosti a správné nástroje.


Samozřejmě existují také různé typy brousků, které nože nabrousí za malou chvíli a některé i docela dobře. Pokud nemáte čas na delší a pečlivé broušení, nebo se Vám nechce učit se správnému stylu broušení nožů, pak jsou pro vás klasické brousky na nože dobrou volbou. Vždy se ale vyhněte různým kotoučovým bruskám, které dokáží čepel nože podstatným způsobem znehodnotit. Nejen, že ubírají nepřiměřené množství materiálu, ale také vytváří rychlým třením teplo, které čepel nože nenávratně zničí. V naší nabídce naleznete hned několik brousků, které vám pomohou udržet nože ve velmi dibrém a ostrém stavu - Brousky na nože.


Pokud se chcete naučit jak nůž nabrousit správně k dokonalému ostří, čtěte dále:


Pro kvalitní broušení nožů jsou nejlepší syntetické brusné kameny. Dají se koupit ve dvou zrnitostech, takže jednoduše nabrousíte nůž nahrubo i najemno. Můžete také zvolit diamantové brousky, ale jejich cena bývá poměrně vysoká. Brousit můžete na sucho nebo na mokro (podle výrobce brousku).


Přírodnímu kameni se raději vyhněte, velmi jednoduše s ním můžete zničit celé ostří.


Pro nabroušení můžeme také použít ocílku. Ocílka může mít kulatý nebo oválný průřez (záleží na zvyku) a také se liší podle hrubosti. Hrubší ocílka více brousí (ubírá materiál) ta jemnější velmi dobře udržuje samotné ostří. Aby se s ocílkou dobře pracovalo, měla by být větší než broušený nůž.


Broušení na kameni

Většinou se brousí namokro (kámen je třeba zvlhčit vodou), ale jsou brusné kameny, které to zvládají i nasucho. Samotné broušení provádíme vždy proti ostří. Tedy jako kdybyste chtěli ukrojit plátek brusného kamene. Důležité je udržovat stále stejný úhel broušení. Nejlepší je dodržovat úhel ostří daný výrobcem nože. Nicméně platí, že čím ostřejší úhel broušení, tím ostřejší nůž bude. Na druhou stranu tenké ostří se mnohem snáze zničí, je tedy třeba najít správný kompromis.


Pokud se nejedná o jednostranně broušený nůž, je třeba souměrně střídat strany tak, aby se na obou stranách ostří ubíralo stejné množství materiálu.


Samotné broušení by mělo probíhat ve dvou, nejlépe ve třech fázích.


1) Nůž by se měl nejprve brousit na brusném kameni s větší zrnitostí (kolem 200). Udržujeme stálý úhel a pravidelně střídáme strany broušení. Nůž tak rychle nabrousíme a dáme noži tvar jeho ostří.


2) Dalším krokem je broušení na jemném brusném kameni (zrnitost nad 300). Vyhladíme tak ostří a zbavíme se tzv. jehly.


Co je to jehla?

Jak je nůž broušen neustále se ztenčuje jeho ostří. Nakonec je tak tenké, že se začne převalovat ze strany na stranu. Jehla je tedy převalující-se tenký proužek oceli na koci ostří. Při broušení je možné jí nahmatat palcem. Pokud by nebyla jehla odstraněna, ohne se při prvním říznutí nožem a celé ostří ztupí. Proto je důležité jí odstranit. Jehly se zbavíme tak, že zvětšíme úhel broušení a ubereme tlak.


3) Po odstranění jehly, můžeme ještě nůž obtáhnout na koženém řemenu (stačí kožený pásek). Ostří nože se krásně vyhladí a bude ostré jako břitva. Oproti broušení na kameni je zde však změna, nůž je třeba táhnout po směru ostří (jako byste chtěli řemen namazat třeba máslem).

Copyright 2015 - 2019 © dn.cz